Wodapalooza élménybeszámoló 2.rész


Wodapalooza élménybeszámoló 2.rész
A verseny helyszínek, Különversenyek, Érdekességek/élményelemek




Ez egyfajta képzeletbeli helyszínrajz lesz, amiben megpróbálom visszaadni mindazt, amit láttam és éreztem mikor épp volt egy kis szabadidőm és mászkálhattam fel s alá a fesztivál területén. A fotók segítenek majd kiszínezni ezt remélhetőleg egy virtuális túrává minél inkább!

„The Deck”
Kezdésnek a „Gauntlet” miatt felépült versenypálya, a The Deck jött velem szembe, amikor megérkeztem szerda este a Bayfront parkba. 16 sáv, hatalmas lelátó szemben a húzódzkodó állvánnyal és óriási kivetítő felette. Egész hétvégén tömve volt, hiszen rengeteg hobbi és félprofi sportoló indult a Guantlet versenyben, akik sűrű egymásutáni futamokban, vagy inkább hullámokban követték egymást és mindenki kíváncsi volt az ismerőse rokona teljesítményére. Amikor mindhárom állomás tele volt akkor 48 atléta dolgozott egyszerre egy időben a pályán. És csak jöttek az újabb és újabb hullámok 15-20 percenként, tehát folyamatosan pörgött ez pálya.


„Flagler”
Ez a pálya közvetlen a Deck mellett lett felépítve. A verseny központi és legnagyobb arénája volt a Flagler. A Bayfront park bejárati sétányán állt, mely a szemközti útról kapta a nevét, ami pedig Henry Morrison Flagler-ről.  H. M. Flagler-t úgy is ismerik, mint Miami atyja. Tehát nem véletlen a név választás. Négy oldalról magas tribünök, a sarkokon VIP teraszok, a hosszanti oldalakon a közönség feje felett óriási „JumboTron” kijelzők, rengeteg hangfal és temérdek világító eszköz és effekt generátor. Tehát minden, ami ahhoz kell, hogy őrületes hangulatot hozzanak össze versenyzőnek, nézőnek és a személyzetnek egyaránt. 20 sáv, színkódolt Rouge állvány és széles küzdőtér, amin mehet mindenféle izgalmas feladat. A mi csapatunk legtöbbet ezen a pályán dolgozott, szinte minden nap volt itt wod az elitnek. Rózsaszín dizájn volt körben végig és az húzódzkodó rudak az állvány két szélétől befelé kékre voltak festve, míg a legbelső 6 pályához szintén rózsaszínre festett huzi rúd került hangsúlyozva, hogy ott tényleg a legjobbak versengenek épp.  A pálya közepén egy óriási Wodapalooza logó volt leragasztva am szintén megdobta a látványt. Volt egy alagút az Északi tribün alatt, amin keresztül, mint a Gamesen szólították be a versenyzőket és ők onnan kisétálva töltötték fel a pályákat.


A „Bayside”
A Bayside pálya volt az az ikonikus helyszín, amivel nagyrészt azonosítottam a WZA versenyt korábban. Azok a képek égtek bele legjobban a tudatomba, amiket ezen a pályán láttam az előző évek versenyeiről. Konkrétan a tengerparton helyezkedett el. Három oldalról a nézőtér, a pálya hátterében pedig a Miami kikötő tenger öble. Ezen a pályán egy hatalmas könnyűszerkezetű keret szolgált több funkcióban a versenyhez. Ezen voltak felfüggesztve a mászókötelek, valamint nagyméretű led-falakat és díszlet/dizájn elemeket hordozott, amik fantasztikus látványt nyújtottak éjjel és nappal egyaránt. Itt wodoktól függően 10-20 sávot tudtak munkába fogni a szervezők. Ezen a pályán volt beiktatva a programba az úszás is. Egy elég szűknek tűnő rámpa vezetett le a partot védő sziklák tetején a vízhez. Innen kellett a versenyzőknek becsobbanni, majd három bója által kijelölt szakaszt körbe úszniuk és ugyanezen a rámpán kimászva kellett visszajutni a kiindulási helyre a pályára. Vízimentők, tűzoltók és kajakos segítők felügyelték a vízben lévő sportolókat végi, illetve elvétve lamantinok és delfinek is felbukkantak, hogy megnézzék, mi folyik az öböl eme részén. Fantasztikus volt az ő látványuk is! Egész nap mentek a wodok itt a parton is és mindegy volt mikor jártam arra, mindig nagy tömeg volt. Egyszerűen fantasztikus látvány volt így, ilyen környezetben nézni a versenyt.  


„Tina Hills”
A legkisebb pálya a Tina Hills volt. Ez a helyszín egy ponyvával fedett szabadtéri színpad, ami előtt egy kis domb szolgál lelátóként, az aljában széksorokkal, fentebb pedig a füves domb szolgál nézőtérként és 8 sáv fért el rajta. Hangulatos kis helyszín volt. Szűk versenypálya, de a dombra így is befért vagy 1000 ember, ha nem több. Amikor én itt dolgozhattam akkor volt a legnagyobb telítettség, hiszen a legtöbben az elitek versenyére voltak kíváncsiak és látszott is. Egy darab zöldfelület nem maradt a tömegben, a domboldalban.



Az elmúlt években, hogy minél több embert bevonzanak és megmozgassanak a szervezők kisérő programokat kezdtek kitalálni, felépíteni. Ilyen volt a Weigthlifting face off, a Guantlet és a WZA Strong is. Mindegyik arra hivatott, hogy lehetőséget teremtsen azoknak a versengeni vágyóknak, akik az egyéni vagy csapatversenyben nem jutottak be vagy nem tudnak/akarnak több napon át versenyezni.

Nem mindenki akar, tud vagy alkalmas a teljeskörű verseny crossfitben érvényesülni, éppen ezért ezek a réteg versenyek sok olyan lelkes és tehetséges embert képesek megmozgatni, akik egyébként nem indulnának el a hagyományos versengésben. Viszont itt megmutathatják mire képesek és milyen nagyszerű teljesítményekre képesek.

„Gauntlet”
A Gauntlet egy olyan mini verseny az atléták számára, amiben rövid idő (maximum egy óra) alatt teljesíti az összes kijelölt feladatot egy szakaszokra osztott pályán, adott időlimitekben feladatoként.
Ebben az évben a versenyzőknek 4 wodot kell teljesíteniük előre meghatározott idő blokkokban. 3 állomás volt előre összeállítva és felkészítve minden sávban. Az első két wodot az első állomáson teljesítették a résztvevők, majd wodonként kellett tovább haladni a másik két állomásra. Amikor lejárt az első két wodba szabott idő és tovább állt a brigád akkor a helyükre már érkezett is a következő hullám, vagyis az újabb futam egyből kezdődött. Így egy idő után feltelt mindhárom állomás és ez így ment ameddig az utolsó futamok is lementek, tehát tömve volt végig a Deck a Guantlet alatt. Az egyik hullám épp elkezdi, amikor középen a második állomás feladatait hajtják végre, a harmadik állomáson pedig már az utolsó feladatokat darálják az ott lévő versenyzők. Folyamatos látvány és izgalmak, talán kissé átláthatatlan is kívülről, de itt nem is ez a lényeg igazán, hanem az itt induló versenyzők. Nekik 3-4 egymást követő wodban van lehetőségük megmutatni mit tudnak és itt kell minimális pihenőkkel viszonylag rövid idő alatt kihozni magukból ezt. Ez számít itt igazán! 
A bírók követik a versenyzőket állomásról állomásra és végig segítik őket, hogy mit mikor és hogyan kell teljesíteni és jelzik mindig hogy állnak az idővel éppen. Scaled, Intermediate és Rx kategóriákban zajlott itt is ez a program, és a hatalmas érdeklődés miatt a korábbi egy helyett az első két napon ment ez a verseny. Nekem egy alaklommal volt lehetőségem a Gauntletben bíráskodni méghozzá a Scaled döntőre írták be a csapatunkat, hogy tehermentesítsük a többi csapatot a tűző napon egy kicsit. Komoly látvány és élmény volt belülről is!
A Gauntlet wodokat itt találjátok: https://wodapalooza.com/workout/2019-2020-gauntlet-workouts-1-2/ nézzétek meg őket és ha tetszik, majd rá is lehet próbálni! ;)

Gauntlet döntő a Flagler-en

„WZA Strong”
A WZA Strong egy egyedülálló kombinációja volt a strongman és a funkcionális edzés gyakorlatainak. Nehéz dolgokat megmozgatni és mellette gimnasztikai feladatokban teljesíteni benne van a pakliban  az életben is. „Hybrid strength event”-ként hivatkoznak rá ahol a klasszikus erősember feladatok és a crossfitben ismert gyakorlatok vegyítve megtalálhatóak, akárcsak egy-egy „heavy day” edzésen a teremben. Két kategóriában ment itt a versengés. Novice és Advanced közül választhattak a nevezők előzetesen. A kezdőbb szinten is ugyanaz volt az elvárás, mint a profibbak számára azonban kisebb terhelésekkel. WZA Storng feladatok is nagyon izgalmasok voltak, itt találjátok őket: https://wodapalooza.com/workout/2019-2020-wza-strong-event-1/


„Wodapalooza Weigthlifting Faceoff”
A „WWF” Egy izgalmas súlyemelő verseny, amiben fej fej mellett emelnek a bejutott versenyzők több körben és váltva a szakítás és a felvétel kilökés gyakorlatok között. Kiesése rendszerben a magasabb Sinclair ponttal rendelkező versenyző jut mindig tovább. Az első körben szakítás és lökés szerepel, majd a második körben csak snatch míg harmadik körben, az elődöntőben csak clean&jerk. Végül a döntőben megint mindkét gyakorlatból teljesíteni kell a bejutott versenyzőknek a megadott formátumban. Aki kíváncsi a pontos lebonyolításra csekkolja az oldalt: https://wodapalooza.com/wza/wwf/


Újítások, érdekességek/élmény elemek

A versenyen újonnan debütált a „Throwdowns dot com, precision timing button” elnevezésű időmérő rendszer. (Ezt le akartam írni mindenképpen, mert kb. 100x mondták el a briefingeken és már röhögött mindenki, amikor a főbíró újra és újra elmondta a reklám kedvéért, nyilván nem önszántából). Egy nagyjából 120 centi magas tornyot kell elképzelni minden sáv alap vonalán. Ennek a tetején egy nagyméretű gombot helyeztek el a gyártók, amit ha a versenyző lenyom, akkor az megállítja az időmérést számára, így meghatározva, hogy ki mikor végzett a feladatával. Ezen a tornyon volt jelezve, a pálya szám, és a versenyzők, csapatok névtábláit is erre rögzítették. Volt, hogy véletlenül megnyomták idő előtt a gombot, ilyenkor jött jól a mi bírói stopperünk, mint „back up”. Olyan is előfordult, hogy a csapatok a worm tartása közben véletlenül rátették vagy rádobták azt a gombra, és az állította meg az idejüket, de mindig volt másodlagos időmérés és így nem volt probléma egyszer sem.



Minden pályán külön DJ volt beosztva, aki folyamatosan nyomatta a versenyhez passzoló pörgős zenéket. Emellett minden helyszínen dolgozott legalább 2 MC is, akik állandóan tüzelték a közönséget és közvetítették az eseményeket. Óriási hangulat volt a pályákon végig, bár emiatt sokszor üvölteni kellett a versenyzőnek, hogy megértsék az ítéleteket, vagy az útmutatást.
A Bayfront park szomszédságában, az InterContinental hotel tornyán naplemente után folyamatosan ment egy fényjáték, amin neonfényekben táncoló alakok adtak még plusz látvány élményt a versenyhez. Nem tudom, hogy ez alap kelléke ennek az a szállodának, vagy csak a versenyre installálták. Mindenestre elég komoly látvány volt meg kell hagyni.


A vendor village, avagy a kiállítók garmadája megtöltötte a park többi részét. Összekötötte a helyszíneket és a legkülönfélébb portékákkal szolgált minden látogatónak. A nagy márkák mellett, sok egy-két termékes cég is kitelepült az óriási célközönség kiszolgálására. Eszközök kicsiben és nagyban, táplálékkiegészítő márkák, rehab termékek, ruházat minden mennyiségben. De a robotika, a rákellenes adomány gyűjtés, dedikálás, szemináriumok és az amerikai légierő különleges műveleti toborzói is jelen voltak. Szóval mindenki, aki egy kicsit is kapcsolódott a rendezvény témájához az itt volt, hogy üzletet csináljon. Rengeteg ingyenes terméket osztogattak szét, a Zevia például egész hétvégén korlátlanul osztotta mindenkinek az üdítőit teljesen ingyen, a végén 3 raklap dobozos üdítőt osztogattak szét nagyobb egységekbe csomagolva, mert nem akarták már hazaszállítani. :D



A harmadik rész következik nemsokára. Ebben a bírói csapatomat és a munkánkat fogom majd jobban körüljárni és bemutatni. Személyes tapasztalatokat és sztorikat olvashattok majd benne!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

DTS 2023 TLDR

Így készülj, táplálkozz és pihenj egy versenyre

LupaPalooza 2020 - Tippek és trükkök, nem csak "elsőknek"